Hirek / Információk

Mennyibe kerülhet egy film?

Közzététel:2014.július 22.

Mennyibe kerülhet egy film? Dollármilliók, forintosítva milliárdokra rúg egy film elkészítése! Számoljuk hozzá azt is, hogy az amerikai filmstúdiók további milliókat költenek reklámozásra is! A legdrágább filmeket szedtem össze!

2010-ben mutatták be Amerikában azt a filmet, melyet 250 millió dollárból hoztak ki: a John Carter című film gyártási költsége meghaladta az 50 milliárd forintot. Legalábbis ezt hozta nyilvánosságra a filmstúdió, de arról nem beszélnek, hogy ezen felül mennyit költöttek reklámozásra is!

 

A 2009-es Avatar sci-fi mese nem csak dollárban, hanem dolgozói létszámban is meghaladta a képzeletet. A 237 millió dolláros költségvetés mellett közel 900-an dolgoztak a filmen és filmben összesen. Kevesen tudják, hogy az Avatar hozta meg azt az igény a filmgyártásban, hogy kifejlesszék a 3D-s kamerákat is! Pusztán a technikai fejlődés miatt is megérte ezt a filmet létrehozni! Ami viszont megdöbbentő eredménynek számít: ez a film 2,78 milliárd dollár nyereséget hozott

Az 1963-as Kleopátra (Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével) még mindig tartja a rekordot. Nem csak a legdrágább film volt, hanem a legtöbb ideig tartott forgatás rekordját és a legnagyobb nehézségekkel megküzdő filmes rekordot is ez az örök alkotás tartja. Mai áron számolva 360 millió dollárból készült el, és bár a bemutatása után 26 milliós bevételt hozott a konyhára, nyereséget csak 10 évvel később realizáltak belőle.

 

A Kleopátrához hasonlóan – és ennek a filmnek a modernkori vetélytársaként emlegetik – a Titanic is hasonló költségvetésből született. Bár jó lenne azt hinni, hogy a filmet valóban az Északi-sark közelében forgatták, de ez nagyon naiv kis álom lenne: az egész filmet egy mexikói tengerparti-öbölben építették fel. Mire a film elkészült a stábtagok és a színészek is teljesen átértékelték életüket, James Cameron még saját magában is kételkedni kezdett. Az viszont biztos, hogy a Titanic visszahozta az árát, sőt olyannyira sikeres lett, hogy 1,84 milliárd dolláros bevételt hozott, maga a rendező pedig 115 millió dollárt keresett vele.

 

Várnai Erika

További hírek / információk

 

Ünnepi nyitvatartás- Madarasi ügyfélszolgálat

 

Közzététel:2018.december 19.

 

Madarasi ügyfélszolgálat decemberi nyitva tartás

 

Közzététel:2018.december 10.

 

További hirek / információk